Försöket pågick från mitten av september till mitten av december förra året och intresset för att delta var stort. 170 hushåll ansökte och 10 barnfamiljer i olika åldrar valdes ut. Familjerna fick busskort, låna en elcykel och fick tillgång till både ellådcykelpool och bilpool. Testperioden valdes för att få med årstidernas skiftningar och utmaningar.
Att prova leder till upptäckter
Sofia Isberg, universitetslektor vid Handelshögskolan, Umeå universitet, djupintervjuade familjerna före, under och efter testperioden. Hon tycker att testet var lyckat, eftersom det har lett till förändrade vanor och beteenden hos samtliga familjer.
– När människor får möjlighet att ändra sitt beteende, med hjälp av resurser som gör att de vågar ta steget och utmana sig själva, så blir det många positiva följdeffekter, säger hon.
– Man lär sig saker om sig själv och om sin kapacitet genom att börja göra annorlunda. Man kanske upptäcker att man gör på ett visst sätt av gammal vana. Och det kan uppenbarligen leda till beslut om att använda bilen mindre eller till och med avveckla den.
Det måste finnas alternativ
Många familjer har återgått till att använda sin bil, men det ser inte Sofia Isberg som ett misslyckande.
– Beteenden ändras inte över en dag. Det tar tid att hitta nya strategier att hantera vardagslivet som innebär jobbpendling, handla mat, resor till stugan och sopsortering. För att det ska förändras över tid måste det finnas bra alternativ till egen bil. Det måste till exempel finnas bra och väl utbyggd kollektivtrafik, men också bra cykelvägar och bekväma möjligheter att dela bil i en bilpool.
Iakttagelserna i slutrapporten visar bland annat att
• flera av dem som hade långt till jobbet upptäckte överraskande att det gick fortare att ta cykeln
• bussresande upplevdes av flera som den största utmaningen – trångt och krångligt jämfört med den bekväma bilen
• tonåringar klarar sig alltid, för dem var inte frånvaron av bil något problem
• de tre tonårsfamiljerna hade två månader efter testet fortfarande inte tagit sina bilar i bruk.
Hela slutrapporten och familjernas berättelser finns på www.umea.se/bilfri.