Många förvånas över att de inte kan se särskilt stora skillnader på universitetsområdet jämfört med tidigare. Det beror på att de flesta lösningar som har tagits fram är dolda i huskropparna.
– Ett exempel är smartare ventilationsanläggningar som sätts igång först när någon finns i rummet och som stängs av när rummet är tomt, säger Carina Aschan, projektledare, Umeå kommun.
I projektet har städerna som deltar utvecklat en rad innovativa tekniklösningar för att nå lägre energiförbrukning med sikte på ekologisk och social hållbarhet. Men, den största förändringen är medborgarnas eget beteende. För att motivera boende i Universitetsstaden har en app tagits fram som ger användare olika utmaningar och tips på hur man kan minska sin egen energianvändning och leva mer hållbart. Man kan tävla med sig själv för att bli bättre och kanske utmana sina grannar. Appen utvecklas och testas just nu.
– Tekniken och beteendeförändringen måste gå hand i hand. Universitetsstaden är det område där folk reser mest hållbart i hela Umeå. Men, om bara några procent till av de 40 000−50 000 som besöker universitetsområdet varje dag skulle cykla och resa kollektivt istället för att ta bilen skulle det göra stor miljönytta, säger Carina Aschan.