Nu plockas fuchsiorna in i värmen

Ute vid Forslunda odlas de växter som pryder Umeås parker. Heliotropen med sina blålila blommor och lockande doft av vanilj och honung är stadsträdgårdsmästare Michael Holmströms egen favoritväxt.

– Bin och fjärilar älskar den, säger han.

När du håller den här tidningen i dina händer börjar växtsäsongen nå sitt slut. Michael Holmström och de andra trädgårdsmästarna börjar flytta växterna till vinterdepåer i växthusen ute vid Forslunda. Fuchsiorna – en del av dem är över sjuttio år gamla – är köldkänsliga och plockas in för vinterförvaring. Stamrosorna ställs i jordkällare för att vintervila.

Sommarhalvåret har varit hektiskt med guidade visningar av parkplanteringarna. Årets tema var sötsaker och parkerna har fyllts av blommande ”tårtor” av olika slag.

– Döbelns park fick en gräddtårta av smultron, röda dahlior och vita margeriter, säger Michael Holmström.

Växthusen är nu rensopade inför nästa växtsäsong och tempot sjunker betydligt när säsongsarbetarna försvinner. Men för Michael och hans personal är idéarbetet snart igång inför nästa års tema. Beställningslistan med växter som behövs måste vara färdig till Lucia.

– Det gäller att vara ute i god tid – inte minst för att beställa tolvtusen tulpanlökar från Holland som vi planterar ut i april, säger Michael Holmström.