GEMENSKAP

Ida tog steget att bli kontaktperson

Samvaro och gemenskap är för de flesta av oss viktigt för att vi ska må bra. Bli gärna kontaktperson.

Det var när väninnan blev kontaktperson som Ida började fundera på om det kunde vara något för henne också. För ett år sen tog hon steget och nu är hon kontaktperson för tre personer.

– Det ger mig energi att känna att det betyder mycket, för den jag är kontaktperson för och att det samtidigt ger mig så mycket tillbaka, säger hon.

Första mötet var nervöst. Ida hade fått höra att den person hon skulle bli kontaktperson för behövde stöd för att leva ett mer socialt liv. Ida Eriksson undrade om hon skulle klara av att överbrygga skillnaderna.

– Jag är en social person och ville gärna bidra till att hjälpa någon att komma ut och hitta på saker. Jag var rädd att det skulle vara svårt att locka ut personen, att jag inte skulle lyckas med det, säger hon.

Men oron var obefogad. Även om personerna Ida är kontaktperson för tycker att det är jobbigt att åka buss och att det är tufft att vara ute bland andra människor så har de tagit sig genom svårigheterna tillsammans med Ida.

– Vi träffas en gång i veckan och gör olika saker tillsammans. Det kan bli bio, promenader eller att gå och handla, säger hon.

Ida råder alla som är intresserade att ta chansen.

– Anmäl dig bara. Det finns inget att förlora, du kan bara vinna på det. Skulle det vara så att omständigheterna förändras för mig eller den jag möter så finns möjlighet att avbryta samarbetet.

FRIVILLIGA UPPDRAG

Har du ett stort hjärta, är intresserad av att utveckla relationer, kanske lära dig något nytt och samtidigt växa som människa – då har vi uppdragen för dig. Vi har alltid behov av fler snälla och engagerade människor, både för korta och långa uppdrag. Du kan göra skillnad.

Läs mer om vad de olika uppdragen innebär, vad andra tycker om sina uppdrag och anmäl ditt intresse på www.umea.se/frivilligauppdrag. När du har skickat in din intresseanmälan blir du kontaktad och får mer information. Du förbinder dig inte till något genom att göra en intresseanmälan.

Text: Cecilie Östby