Eldrivna lådcyklar är en succé

Cykelstället på Kungsgatan har nominerats till finalist i kategorin ”Årets samhällsbyggare” på Stora Samhällsgalan. På Cykelstället finns uthyrning av eldrivna lådcyklar, låst cykelparkering, servicestation med cykeltvätt, uttag för laddning, väderskyddad uteplats och en cykelkarusell för barn.

Ett mycket bra alternativ till bilen när man försöker få ihop vardagspusslet är eldrivna lådcyklar. Därför har kommunen sedan en tid satsat på U-bike, uthyrning av eldrivna lådcyklar. Målet att få minst 150 medlemmar att cykla cirka 1 500 mil första året har överträffats med råge. 

– Sommaren 2019 har vi nått maxantal medlemmar, det vill säga 250 personer, vilket är mycket glädjande, säger John Bylund, trafikplanerare, Umeå kommun.

Lådcykeln är klimatsmart, den kan lastas med upp till 75 kilo och ersätta många bilresor i stan. Lådan är rymlig och utrustad så att barn kan åka i den – perfekt när du ska åka och handla eller göra utflykter. Det är inga problem att cykla längre sträckor, ett fulladdat batteri räcker i cirka åtta mil. Cyklarna hyrs ut året runt och har dubbdäck på vintern och finns i garage på universitetsområdet och på Cykelstället, Kungsgatan.

LÅNA EN ELDRIVEN LÅDCYKEL:
• Bli medlem och boka cykel på triply.se/ubike
• Medlemskap: 50 kr/månad
• Timme 1–3 per dag: gratis
• Från timme 4: 10 kr/timmen