Denna artikel är en annons

Diös satsar på Umeå

Bild 1 av 3 Det kommande Clarion-hotellet blir tillsammans med Thulehuset och MVG-gallerian en mötesplats för modern handel, bostäder, konferensmöjligheter, kontorsytor för co-working, högklassigt hotellboende och upplevelser. Arkitekt: Krook & Tjäder
Bild 2 av 3
Bild 3 av 3 – Vår blick sträcker sig långt fram i tiden och vi vill vara med att utveckla Umeå, säger Göran Fonzén, Diös affärsområdeschef Västerbotten.

Diös, ett av Sveriges största fastighetsbolag, satsar på stadsutveckling i Umeå.

– För oss handlar stadsutveckling om ett långsiktigt hållbart engagemang som skapar tillväxt i våra städer. Det handlar både om att utveckla och förtäta, säger Göran Fonzén, affärschef Västerbotten och stationerad på Storgatan i Umeå. I vår stadsutvecklingsstrategi har vi koncentrerat våra fastigheter till centrum.

Bygget av nya Clarion Hotel är igång och blir en del av det kvarter som sträcker sig från Thulehuset till MVG-gallerian mitt i city. Hotellet kommer att innehålla cirka 270 rum, konferenslokaler, en takterrass med utsikt över Umeälven, restauranger och barer som kombinerar internationella och lokala influenser, gym och spa. Ambitionen är att skapa en levande mötesplats för både Umeåbor och stans besökare.

Tillsammans med Thulehuset och MVG-gallerian blir utbudet i kvarteret en mix av modern handel, bostäder, konferensmöjligheter, kontorsytor för co-working, högklassigt hotellboende, upplevelser och mycket mer.

– Här ska man kunna bo, jobba, äta och dricka, shoppa, upptäcka, må bra, mötas och mycket mer. Det är precis det vi menar med stadsutveckling, säger Göran Fonzén. När fastigheterna innehåller både kommersiella lokaler, kontor och bostäder bidrar vi till att göra centrala Umeå betydlligt mer levande.

Vi har förändrat våra beteenden när det gäller hur vi shoppar, hur vi upplever och hur vi jobbar. Utvecklingen av e-handel, nya möjligheter för logistik, nya typer av kontorsmiljöer och behovet av attraktiva mötesplatser i centrum är redan här. Det skapar nya förutsättningar och ger oss nya möjligheter att utveckla våra städer. På ett nytt sätt.

– Vi är övertygade om att utmaningen ligger i att skapa attraktionskraft genom förändrat utbud och kanske framförallt inspirerande miljöer.

Diös äger också fastigheten där Systembolaget tidigare hade sina lokaler alldeles intill busstorget. Här blir det restaurang, kafé, kontor på två plan och 85–90 lägenheter. Detaljplanearbetet pågår och förväntas bli klart senare i höst.

Och i somras blev det klart att Polismyndigheten blir ny hyresgäst till Diös på Signalvägen i centrala Umeå. Diös kommer, tillsammans med Polisen, att bygga en av landets modernaste polisstationer med helt unik arkitektur. Den nya polisstationen blir en nybyggnation som länkas till den befintliga fastigheten. Inflyttning i de nya lokalerna sker preliminärt hösten 2022.

– Hela vägen från själva centrum bort till universitetet är ett stråk, färdigt att bindas ihop, och intressant för oss, säger Göran Fonzén. Vi har en väldigt stor tro på Umeås tillväxt och ser stora möjligheter att kreativt få bidra till den utvecklingen.

– Vår blick sträcker sig långt fram i tiden och vi vill vara med att utveckla Umeå.