Denna artikel är en annons

”Alla ska kunna bo i en HSB-miljö”

Bild 1 av 3 I det framtida Tomtebo Strand sätter HSB tillsammans med andra aktörer de hållbara lösningarna i första hand och affären i andra. Illustration: White Arkitekter
Bild 2 av 3 På Teg planerar HSB att bygga cirka 200 bostadsrätter med hög standard. Du kan anmäla ditt intresse redan nu.
Bild 3 av 3 – Vi vill kunna erbjuda ett attraktivt boende för alla faser i livet, säger Mattias Lundström, vd för HSB Norr.

– Jag skulle vilja kalla HSB för ett samhällsbyggande företag. Vi är evighetsförvaltare, säger Mattias Lundström, vd för HSB Norr. Och vi kommer att vara kvar i minst 100 år till.

HSB har en lång historia av gediget boende och respekterat varumärke, men är långt ifrån bara historiska. Nya idéer kring boendet vinner mark. Hållbarhet och yteffektiva bostäder har blivit ledord. Och HSB är med i framkant.

HSB Norr är en av de 27 föreningar som finns i det kooperativt demokratiskt idéburna HSB, som i hela landet ägs av sina över 650 000 medlemmar. I Umeå finns cirka 4 600 HSB bostadsrätter, men också över 200 hyreslägenheter i centrala stan, på Berghem, Tomtebo och Östra Ersboda, även om bostadsrätterna ändå är HSBs signum.

– Umeå är till stor del en kulturstad med  ung befolkning, stor andel kvinnor och kraftig tillväxt.

Den fjärde etappen av Mariehöjd är ute till försäljning just nu. Lägenheterna har öppen planlösning och balkonger med bra sollägen. Av de 94 nya lägenheterna finns drygt tio lägenheter kvar, samtliga 3:or.

HSB har även planer för bostadsrätter på Teg, bland annat för dem som kanske sålt villan men ändå vill ha en rymlig lägenhet.

– Vi vill växa i Umeå och då även med hyresrätter, säger Mattias Lundström. Vi vill kunna erbjuda ett attraktivt boende för alla faser i livet, både för de unga som vill ut på bostadsmarknaden och för dem som ska bilda familj och köpa sin första lägenhet. Alla ska kunna bo i en HSB-miljö.

Det är svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, speciellt efter att det strängare amorteringskravet infördes. Därför har HSB lanserat en delägarmodell för personer under 30 år – HSB Dela riktar sig till unga bosparare i HSB mellan 18 och 30 år som erbjuds att köpa en nyproducerad lägenhet med en lägre kapitalinsats. HSB står som medfinansiär med 50 procent och köparen ingår i ett samägandeavtal som löper över 10 år. Köparen kan sälja lägenheten när som helst efter tillträdet skett, och då säljs också HSBs andel i bostaden. Efter fem år går det att köpa ut HSBs del av lägenheten. Än så länge på försök, dock med goda resultat.

– Att kunna erbjuda ett bra boende är överordnat att tjäna pengar, säger Mattias Lundström och knyter an till HSB:s kooperativa historia – att tillsammans med medlemmar och hyresgäster vara aktiva i samhällsutvecklingen och skapa det goda boendet.

Framtida projekt i Umeå

• HSB Norr planerar att bygga ca 200 bostadsrätter med hög standard i stadsdelen Teg i Umeå. Teg är ett spännande utvecklingsområde, som passar perfekt för dig som vill bo i nyproduktion i mycket bra läge. Planerad säljstart sker tidigast 2020. Om du anmäler ditt intresse på HSB Norrs hemsida redan nu, så kommer du att få fortlöpande information om projektet och en inbjudan till säljstarten när det blir dags.

• HSB har tillsammans med Umeå Kommun och fler andra stora byggaktörer ingått ett unikt samarbete för att skapa en helt ny stadsdel – Tomtebo strand. Stadsdelen ska växa fram i unik samverkan och bli en internationell förebild för hållbar stadsutveckling och medveten livsstil. Det unika i projektet är att alla aktörer sätter de hållbara lösningarna i första hand och affären i andra. Detaljplanen tas fram under 2019 med möjlig inflyttning 2022-2023.

www.hsb.se/norr